Krisztina Organikus Vendégház és Kertészet !

Tájékoztatjuk a tisztelt érdeklődőket, kedves barátainkat, hogy a Krisztina Organikus Kertészetünk tőszomszédságában megnyitottuk Krisztina Organikus Vendégházunkat. Ennek megfelelően az új nevünk Krisztina Organikus Vendégház és Kertészet.

Vendégházunkban három két ágyas és egy három ágyas szobával, várjuk a pihenni vágyó vendégeinket. Közös használatú étkezővel és konyhával, elsősorban családokat, akár több generációt, baráti társaságokat, céges csoportokat várunk csapatépítő jellegű kikapcsolódásra.

A szállás mellett igény szerint agroturisztikai  programokat is szervezünk.

Mire is gondolunk?

A kertészetünk része egy zöldség, gyümölcs feldolgozására szolgáló konyha, a feldolgozáshoz szükséges  teljes gépesítéssel. A kis társaság, teljesen vegyszermentesen előállított,  a tavasz, nyár folyamán érő zöldségeinkből és gyümölcseinkből szedhet és igény szerint feldolgozhatja, pl.eper lekvárt készíthetnek  maguknak. Nagy buli lehetősége ez!

Kezdjük a télvégi kora tavaszi elképzelésekkel.

Bürüs, ez a csodálatos hatvan pár lelket számláló észak-nyugat ormánsági ,régen ős Dráva síki kis település, hatezer hektár erdő ölelésében terül el. Mivel az ország leginkább dél-nyugati sarkában vagyunk, így a tél végén, a tavasz elején minket ér el leghamarabb az Adriai tenger felöl érkező meleg párát hozó légáramlat. Ennek hatására síkvidéki erdeinkben már február derekán szedhető a medve hagyma. Tervezünk pár tavasz köszöntő, medve hagyma gyűjtő hétvégét, melynek során a Szentegáti erdőben nagy sétákat téve, meglátogatjuk a gyönyörű Punai erdei kis kastélyt is. A szedett medvehagymából, finom ételeket, pogácsákat, lepényeket készítünk, illetve amit csak kívánunk.

Márciusban belekezdünk a kerti munkáinkba. Először a zöldborsó, majd a zöldbab vetésének állunk neki, akit érdekel és nem fél egy kis munkától várjuk szeretettel.

Áprilisban veteményezünk, palántázunk, az eprest rendezük, ki se tudjuk tenni a lábunkat a kertből.

Májusban már harsog a hajnali erdőben megleshető sokféle újjászülető élet. A hónap derekán virágba borul az akác, de előtte kicsivel teremni kezd az eper. Nekiállunk a feldolgozásának, lekvár, szörp, pálinka, ki mit kíván.

A berobbanó nyár sokféle termést érlel. Lesz friss paprikánk, paradicsomunk, padlizsánunk, mangoldunk. Fáinkon gyümölcsök érnek, meggy, cseresznye, később körte, alma és dinnye is. Lehet savanyítani, befőzni, dunsztolni, ahogy ezt nagyanyáink is tették.

A kikericses, ökörnyálas ősz elejére már megkopik a kertünk, de marad azért annyi paprikánk, paradicsomunk, hogy remek lecsó partit vagy partikat rendezzünk. Közösen dolgozva és közösen élvezve a remek ízeket. Hozzá finom borokat kortyolva a szabad tűz mellett hallgathatjuk a szerelem csodás szerenádját, a szarvas bőgést.

Szent György napja után elindul a gomba szezon, egy jó eső után érdemes a rétet, erdőaljat végig járni. Szerencsésebbek kosárnyi zsákmánnyal térhetnek haza. Remek ételek alapanyaga a gomba, de lehet szárítani és egyéb módon is eltenni, például olajban. A szezon tél elején a lilaszárú pereszke szüretével zárul.

Október már a télre készülve a nagy betakarítások ideje, céklán, zelleren, fűszerpaprikán keresztül eljutunk a sütőtök szüretig. Céklánkból, zellerünkből, almánk hozzáadásával, télálló remek ivólevek készülnek.

A Hokkaidó sütőtök fajtánkból nagyon finom krémleves főzhető, a nagydobosi, az Isztambul és a provanszi fajtáink sütve az igaziak.

A nyugodtan pihenő, avarszagú téli erdő a jól figyelő szem számára, számtalan érdekességét tárja elő.

Egészséges séták testet lelket üdítenek fel, jó étvágyat hoznak. A csend nyugtató álmot ígér.

Az éberebbek belekukkanthatnak éjszaka vad világába is, hőkameránkon keresztül csodálatos képek tárják elénk a rejtett világot.

Télvíz idején, hajnali pálinkázással kezdődnek az élmény disznó vágásaink, melyek remek gasztronómiai élményt nyújtanak.

A házba beszorulva kezdődnek a kenyérsütő és rétesnyújtó tanfolyamaink, melyekhez alapanyagul a kiváló minőségű Bánkúti 1201 lajstromszámú búzánkat használjuk fel.

A világ legnagyobb gímszarvas bikája 1963 szeptemberében esett falunk határában a híres „tulipános,” jelezve a páratlan értékű vadállomány létét és a kiváló élőhely minőségét.  Jelentős aranysakál állomány található a környező vadászterületeken, többféle, komoly vadászati felkészültséget igénylő vadászati lehetőséget kínálva. Ezeken kívül remek bokrászó apróvad vadászati lehetőségeink vannak az őszi, téli időszakokban.

Amennyiben felkeltettük érdeklődésüket a vidéki kirándulások, az agro-és vadászturisztikai programok iránt, az alábbi elérhetőségeinken keresztül állunk rendelkezésükre.

E-mail:gellai.tibor@gmail.com

Tel: +36303488393

 

Tisztelettel:

Gellai Tibor

családi gazdálkodó

Krisztina Organikus Vendégház és Kertészet tulajdonosa